Hamlin Fistula Nederland

Uw winkelwagentje is leeg

Women empowerment

15-9-2016

Dit zijn Tigist Aman en Guto Seboka samen met hun leerlingen in een klaslokaal op het terrein van Desta Mender. Één van de belangrijkste criteria om terug te kunnen keren in de samenleving is dat de vrouwen op dat moment economisch zelfstandig zijn.

Samen met de vrouwen wordt een business plan gemaakt. Er wordt gekeken naar hun achtergrond, hun interesse en al bestaande kennis. Zo wil de één graag een koffieschenkerij beginnen of een winkeltje waar frisdranken worden verkocht en ziet de ander meer in de handel en verzorging van geiten.

Tigist en Guto leren de vrouwen basisvaardigheden zoals lezen en schrijven, maar geven ze ook les over psychosociale problemen, acceptatie van hun probleem, vrouwenrechten, family planning, economische zelfstandigheid, zelfvertrouwen, kansen zien en kansen pakken.

De patiëntes gaan sinds 2013 ook op praktijkles buiten het terrein van Desta Mender.

Ze gaan naar buiten om van voorbeelden te leren. De bedoeling is dat ze leren dat er meer mensen met fysieke beperkingen zijn die in staat zijn met aanpassingen zelfstandig te leven. Voor veel meisjes en vrouwen een eyeopener.

De jonge vrouwen die inmiddels een plek hebben gevonden, komen met regelmaat terug naar Desta Mender om hun verhaal te vertellen. "Wat ik kan, kan jij ook" is de boodschap. Gevleugelde woorden zijn "werk is respect".

Tigist vertelde me dat het allermooiste van haar werk is dat de vrouwen die ooit als verstotenen uit hun dorp vertrokken, nu terugkeren met zoveel kennis en wijsheid dat ze een vraagbaak vormen voor alle vrouwen in de omgeving. Dat is wat je noemt “women empowerment.”