Hamlin Fistula Nederland

Uw winkelwagentje is leeg

Reïntegratie

15-9-2016

Woinshet Shiferaw is de Reintegration Officer van Desta Mender. Zij bekijkt of terugkeer naar de eigen omgeving mogelijk is. Soms kan dat niet. In een aantal gevallen is de vrouw gescheiden van haar man toen ze een fistel kreeg. En natuurlijk wil ze niet terugkeren naar de plek waar haar man met een nieuwe echtgenote woont. In een aantal gevallen voldoet de plek niet aan de belangrijkste criteria van schoon water, toegang tot medische zorg of voldoende ondersteuning.

In dat geval wordt er gezocht naar een geschikte andere plek, natuurlijk altijd in overleg met de vrouw die terugkeert in de samenleving. Zo sprak ik een meisje dat sinds een jaar in de buurt van Addis in een kindertehuis werkt en het daar heel erg naar haar zin heeft.

Woinshet regelt vervolgens alles: transport tot de plek van bestemming en een basisuitzet van een matras, beddengoed en basale huishoudelijke benodigdheden. Verder stuurt ze een aanbevelingsbrief inclusief het businessplan naar de plaatselijke overheid of de kerk met het verzoek om de vrouw te voorzien van een plek waar ze een start kan maken. Dit verzoek gaat gepaard met een startkapitaal van 10.000 Bir, dat is ongeveer € 400,-- door de overheid of de kerk aan de vrouw te verstrekken zodat ze in een maand of drie haar (economisch zelfstandige) leven kan beginnen.

Na drie maanden wordt door Woinshet en haar team een bezoek aan de vrouw gebracht. In de eerste periode wordt gemonitord of alles goed gaat en of de vrouw zich zelf kan bedruipen.