Hamlin Fistula Nederland

Uw winkelwagentje is leeg

Wat is een fistel/fistula?

In Nederland komt het maar zelden voor dat een bevalling zó verkeerd verloopt dat de moeder én het kind verliest en ernstige inwendige schade oploopt. Maar in Afrika is dat anders. Alleen al in Ethiopië worden per jaar zo'n 9000 jonge vrouwen verstoten omdat ze hun urine en/of ontlasting niet meer op kunnen houden. Ze zijn het slachtoffer van een dagenlange bevalling met een noodlottig einde: de baby is overleden en de moeder is dermate verminkt geraakt dat ze niet meer normaal kan functioneren. Ze ruikt daarbij ook nog eens zo onfris dat ze de rest van haar leven door moet brengen in een hut, ver van het dagelijks leven in haar dorp.

Circa 3000 van de 9000 fistelpatiënten weten jaarlijks de weg te vinden naar het Fistula Hospital in Addis Ababa of een van de vijf buitenklinieken. Ze komen er vaak op blote voeten aan, soms na een dagenlange tocht. Als ze nog kunnen lopen, want vaak zijn ze daar te verzwakt voor. Na de operatie keren de meeste vrouwen volledig hersteld terug naar hun dorp. Daar kunnen ze weer gewoon deelnemen aan het leven in hun gemeenschap. Vaak kunnen ze ook gewoon weer baby's krijgen, maar nu onder deskundige begeleiding van het Fistula Hospital. Hun blote voetentocht was een 'walk to beautiful'.

In het Fistula Hospital worden al meer dan vijftig jaar fisteloperaties uitgevoerd. Met een succespercentage van 95%. Wie niet geneest, leert via het ziekenhuis om te gaan met zijn handicap. Voor de enkele vrouwen die niet geholpen kunnen worden, wordt werk gezocht in de veilige omgeving van het ziekenhuis.